Tuesday, March 6, 2018

CETATENIE DIGITALA-DREPTURI SI RESPONSABILITATI

CETĂȚENIA DIGITALĂ. 
DREPTURI ȘI RESPONSABILITĂȚI PE INTERNET PRIVIND DATELE PERSONALE”

Știați că ... micii utilizatori și tinerii postează des pe rețele de socializare date personale sensibile? Studiul @Ora de Net anunță că acestea sunt poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% chiar și numărul de telefon. De multe ori, motivul din spatele situațiilor neplăcute îl constituie lipsa de informare a utilizatorilor de Internet.
În vederea creșterii nivelului de informare privind datele personale în mediul online, Organizația Salvați Copiii a lansat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, concursul național „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.” – ediția 2018


AMPRENTA DIGITALA REPREZINTA
  • ·         Aprecierile pe care le facem
  • ·         comentariu pe care îl postăm,
  • ·         paginile sau persoanele pe care le urmărim,
  • ·         locațiile în care suntem,
Urma pe care o lași pe Internet nu este mereu în controlul tău
                Utilizatorii sunt expuși publicității în funcție de preferințe, interesele și nevoi de cumpărare deduse în mod automat din activitatea pe acea rețea de socializare – prieteni, pagini, grupuri, mesajele pe care le adăugați și interacțiunile propriu-zise.
                De aceea, este important să ne informăm cu privire la modul de colectare, procesare și distribuire a datelor personale în mediul online și impactul pe care aceste mecanisme le au asupra utilizatorilor.